מוצק גבישי ,LCD

הפורום הראשי, אתר הרובוטיקה הישראלי

המנהלים: אסף פוניס, גיא יונה

מוצק גבישי ,LCD

הודעהעל ידי תלמי אברמוביץ » ג' יולי 05, 2005 11:46 pm

שלום חברים.

:!: בגביש יש מבנה שחוזר על עצמו :!:

האם יתכן שיש נוזל גבישי :?:

איך זה מסתדר עם הL.C.D :?: תצוגת גביש נוזלי :idea: :?:

האם יתכן שיש גביש שיש לו אלסטיות :?: כלומר גביש מוצק אבל הקשרים בין המולקולות
מאפשרים תזוזה :idea: ועדין שומרים על המבנה הגבישי :?:

האם יתכן שיש מוליך למחצה עם אלסטיות :?: כלומר מתכת למחצה שאפשר למתוח :idea:
או לכופף :idea:

בתודה מראש תלמי
תלמי אברמוביץ
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי אורן ~:-) » ש' יולי 09, 2005 1:40 pm

...I think I am, therefore I am. I think
סמל אישי של המשתמש
אורן ~:-)
משתמש ותיק
משתמש ותיק

תשובה חלקית למר אברמוביץ ותגובה לרוני

הודעהעל ידי אורח » ג' יולי 12, 2005 2:14 pm

למר אברמוביץ תשובה חלקית ממה שאני יודע.

לכל מולקולה או אטום יש ציר מגנטי או חשמלי אני לא זוכר.
בגביש יש מבנה שחוזר על עצמו.
אם המבנה חוזר על עצמו אז גם האטומים הם עם כיוון אחד.

מפני שאטום או שהוא בלעדי למבנה או שהוא שותף גם במבנה סמוך שחוזר על עצמו ולא יכול להיות שיהיה לו כיוןן סמטרי של שיקוף מראה בו זמנית שני כיוונים.

לכן בגביש מוצק עיקר הענין שיש כיוון "חשמלי" אחיד לכל האטומים שחוזרים על עצמם
ולכן השדה החשמלי (אני חוזר שוב מכיוון שאני זוכר עאם הכוונה לשדה אלקטרוסטטי
או מגנטי אני אומר שדה חשמלי)
הכיוון מתגבר.

בפלדה או בברזל בדרך כלל לא לא תרגיש את המגנטיות בגלל שהן מורכבות
מגרעינים רבים שכל גרעין יש לא כיוון שונה אבל אם נמגנט את הברזל או הפלדה
הגרעינים יסתדדרו בכיוון אחד ככל שנמגנט יותר זמן יותר גרעינים יסתדרו ונקבל
מגנט יותר חזק.

לאחר כתיבת השורות האחרונות אני חושב שהכוונה כניראה כשמדברים על כיוון
של אטום לכיוון השדה המגנטי.

נוזל כמובן לא יכול להיות גביש מפני שאין מבנה שחוזר על עצמו.

במה שקוראים נוזל גבישי כאשר מעבירים דרכו זרם המולקולות מסתדרות בכיוון
אחד ואז הקרנים שפגעות בו מועברות לכיוון אחד בלבד .

בתצוגת LCD הקרנים או שמוחזרות או שמועברות בכיוון אחד מאחורי התצוגה
כלומר לא חוזרות לחלוטין ואז אנחנו רואים צבע שחור.
צבע שחור מוחלט הוא כתוצאה מאי החזרה מוחלטת של אור.
צבע לבו הוא החזרה של כל הצבעים
צבע אדום היא החזרה רק של אור אדום ובליעה של כל הצבעים האחרים.

מקווה שעזרתי.
לדעתי מר גיא יונה יוכל לתת תושבה מלאה על שאלותיך.

לאורן אם אתה נותן קישורית רצוי שהיא תהיה מדויקת ולא לאתר ששם צריך
לחפש.רצוי גם לתת קישורית בעברית.

שמח תמיד לעזור
צדוק דנגורי
אורח

לשחר

הודעהעל ידי צדוק » ה' יולי 21, 2005 8:15 pm

מנדלביץ למה אתה לא עונה
לשאלות המענינות של מר אברמוביץ.
צדוק
משתמש ותיק
משתמש ותיק

הודעהעל ידי אורח » א' יולי 24, 2005 10:37 pm

לשאלתו של מר אברמוביץ.
להרבה מוצקים יש מבנה גבישי. הרעיון במבנה זה שהוא אכן חוזר על עצמו. ישנם מספר סוגים של חזרה - כלומר של סימטריה מרחבית - בסיבוב (רוטציה), שיקוף ראי (רפלקציה) או שיקוף דרך נקודה (אינוורסיה).
לשאלתך, קיימים 14 סריגים שנקראים סריגי ברוויס שהם מייצגים את האפשרויות בהן יכול תא יחידה (הצורה הבסיסית ביותר שחוזרת על עצמה בגביש) להכיל אטומים. המוכרים בינהם הם הbcc - body centered cubic
fcc - face centered cubic, hcp - hexagonal centered cubic,
sp - simple cubic. הברזל, לצורך העניין, הוא במבנה מרוכז גוף עד בערך 912 מ"צ, בין 912 ל1400 מ"צ הוא במבנה מרוכז פנים ומעל 1400 מ"צ חוזר להיות מרוכז גוף. פלדה היא ברזל שהוכנס לו בדיפוזיה בין 0.008% ל2% פחמן. בין 2% ל6.67% זו כבר יציקת ברזל לבנה (כי כשמסתכלים בחתך, רואים לבן).
בקשר לאטום משותף - תא יחידה הוא קוביה, ולכן בכל קוביה כזו תהיה שמינית אטום (האטום משותף לשמונה תאי יחידה). למעשה רק במבנה מרוכז גוף יש אטום אקסקולוסיבי לתא.
התכונות המכניות של חומר כלשהו (בנחה שאכן יש לו מבנה קריסטלוגרפי כלשהו) מושפעות מהמבנה. כ"כ שהמבנה צפוף יותר, כלומר מכיר יותר אטומים בתא היחידה, כך החומר יהיה רך יותר (יש יותר מערכות החלקה - יותר קל לאטומים לנוע). לכן, חומר בעל מבנה גבישי כלשהו כן יכול להיות משיך ולשמור על צורתו. זה כמובן, כל עוד הוא נמצא בתחום האלסטי שלו. בשלב מסוים, אם תפעיל מספיק כוח על החומר, אז החומר יפסיק להתנהג באלסטיות ויהפוך להיות פלסטי -דפורמציה פלסטית היא בלתי הפיכה.
יכול להיות שלחומר לא יהיה מבנה, אלא יהיה אמורפי. זה מזיהומים כלשהם, קירור לא אחיד וכל מיני.
מוליך למחצה הוא לא מתכת, אלא בד"כ סיליקון או גרמניום שעבר אילוח (או doping) - מחדירים לאחד מהם אלקטרונים "בכוח".
מתכת אגב אפשר לכופף ולמתוח. למעשה כל חומר אפשר לעשות לו המון דברים, תלוי כמה כוח הפעלת עליו, באיזה כיוון וכמובן בתכונות המכניות של החומר עצמו - עד כמה הוא פריך/משיך (כ"כ שחומר חזק יותר הוא פריך יותר. חומר חלש יותר פירושו משיך יותר).
עד כמה שאני יודעת לנוזל אין ממש מבנה מסודר, הרי המולוקולות די חופשיות לנוע כאוות נפשן.

מקווה שעזרתי,
עדי :)
אורח

הודעהעל ידי דרדס כתום » א' יולי 24, 2005 10:40 pm

גיא או פוניס! למה אני מנותקת???

זהו? סיימתם לימודים אז החיים יפים? לא דואגים שדרדסים חביבים ומסכנים יהיו מחוברים?!?!

עדי שכמו אמנון
אני לא רציונלית, אני צודקת
סמל אישי של המשתמש
דרדס כתום
משתמש ותיק
משתמש ותיק

הודעהעל ידי אורח » א' יולי 24, 2005 10:46 pm

גיא לא סיים...
דרך אגב יש הוכחה מתמטית שלא יכולות להיות יותר סריגי ברווה . אם תמצאו אחד חדש תזכו כנראה בפרס נובל (ותפילו את המתמטיקה בדרך) אבל שוב פעם.. זה כנראה לא יקרה 8)
(צדוק זה בשבילך אתה גם ככה נגד כל הדברים האלה. זה גם ממסדי ואשכנזי לא?)
אורח

הודעהעל ידי השחר העולה » א' יולי 24, 2005 10:47 pm

וזה הייתי אני:)
www.robotica.co.il/movies/movies.php
האמת המפתיעה היא שלו היינו מאפשרים לחתולים להתקדם לעמדות כוח בפוליטיקה העולמית הרי שתופעות כמו מלחמות וטרור גלובלי היו מצטמצמות לאלתר. לעומת זאת, העצרת הראשית של האו"ם היתה מסריחה.
סמל אישי של המשתמש
השחר העולה
כותב הטור

הודעהעל ידי אורח » א' יולי 24, 2005 10:54 pm

למי שרוצה לדעת (סתם עברה לי מחשבה בראש שיהיו כאלה שיתעניינו...)
יש רק 14 סריגים אפשריים כי יש שלוש זווית שיכולות להיות שונות/דומות אחת מהשניה (במבנה הקסגונלי יש ארבע, אבל שלוש תמיד שוות ל120 מעלות והרביעית ל90) ושלוש צלעות (אחד לציר X, אחד לציר Y ואני לא אגלה את הסוף המפתיע) (להקסגונלי יש שלוש צלעות שוות שמרכיבות את הבסיס ורביעית שהיא הגובה ששונה מהשלוש הקודמות).

ומשהו נוסף - אפשר לגלות מה המסנה של החומר בעזרת דיפרקצית של גלי X, הרי סדר הגודל של הקרינה הוא בערך אותו סדר גודל של המרווחים בין המישורים בסריג, ולכן לפי הפיזור של הגלים יודעים מה המבנה.
אורח

הודעהעל ידי דרדס כתום » א' יולי 24, 2005 10:56 pm

אהההה!

אני אלמד לחתום על ההודעות שלי...

עדי שכמו אמנון :)
סמל אישי של המשתמש
דרדס כתום
משתמש ותיק
משתמש ותיק

הודעהעל ידי השחר העולה » א' יולי 24, 2005 11:02 pm

כן אבל זאת ממש לא ההוכחה. כמו כל דבר טוב (או בעצם לפי ההוכחה - א-מרשע! או א-שלילי וכו') ההוכחה מתבססת על דרך השלילה. אני הולך לתכנן כמה מעגלים. יהיה לי caller ID סופסוף:)
www.robotica.co.il/movies/movies.php
האמת המפתיעה היא שלו היינו מאפשרים לחתולים להתקדם לעמדות כוח בפוליטיקה העולמית הרי שתופעות כמו מלחמות וטרור גלובלי היו מצטמצמות לאלתר. לעומת זאת, העצרת הראשית של האו"ם היתה מסריחה.
סמל אישי של המשתמש
השחר העולה
כותב הטור

למנדלביצ'ית הקטנה

הודעהעל ידי אורח » ב' יולי 25, 2005 12:30 am

אנונימי כתב:לשאלתו של מר אברמוביץ.
להרבה מוצקים יש מבנה גבישי. הרעיון במבנה זה שהוא אכן חוזר על עצמו. ישנם מספר סוגים של חזרה - כלומר של סימטריה מרחבית - בסיבוב (רוטציה), שיקוף ראי (רפלקציה) או שיקוף דרך נקודה (אינוורסיה).
לשאלתך, קיימים 14 סריגים שנקראים סריגי ברוויס שהם מייצגים את האפשרויות בהן יכול תא יחידה (הצורה הבסיסית ביותר שחוזרת על עצמה בגביש) להכיל אטומים. המוכרים בינהם הם הbcc - body centered cubic
sp - simple cubic. הברזל, לצורך העניין, הוא במבנה מרוכז גוף עד בערך 912 מ"צ, בין 912 ל1400 מ"צ הוא במבנה מרוכז פנים ומעל 1400 מ"צ חוזר להיות מרוכז גוף. פלדה היא ברזל שהוכנס לו בדיפוזיה בין 0.008% ל2% פחמן. בין 2% ל6.67% זו כבר יציקת ברזל לבנה (כי כשמסתכלים בחתך, רואים לבן).
בקשר לאטום משותף - תא יחידה הוא קוביה, ולכן בכל קוביה כזו תהיה שמינית אטום (האטום משותף לשמונה תאי יחידה). למעשה רק במבנה מרוכז גוף יש אטום אקסקולוסיבי לתא.
התכונות המכניות של חומר כלשהו (בנחה שאכן יש לו מבנה קריסטלוגרפי כלשהו) מושפעות מהמבנה. כ"כ שהמבנה צפוף יותר, כלומר מכיר יותר אטומים בתא היחידה, כך החומר יהיה רך יותר (יש יותר מערכות החלקה - יותר קל לאטומים לנוע). לכן, חומר בעל מבנה גבישי כלשהו כן יכול להיות משיך ולשמור על צורתו. זה כמובן, כל עוד הוא נמצא בתחום האלסטי שלו. בשלב מסוים, אם תפעיל מספיק כוח על החומר, אז החומר יפסיק להתנהג באלסטיות ויהפוך להיות פלסטי -דפורמציה פלסטית היא בלתי הפיכה.
יכול להיות שלחומר לא יהיה מבנה, אלא יהיה אמורפי. זה מזיהומים כלשהם, קירור לא אחיד וכל מיני.
מוליך למחצה הוא לא מתכת, אלא בד"כ סיליקון או גרמניום שעבר אילוח (או doping) - מחדירים לאחד מהם אלקטרונים "בכוח".
מתכת אגב אפשר לכופף ולמתוח. למעשה כל חומר אפשר לעשות לו המון דברים, תלוי כמה כוח הפעלת עליו, באיזה כיוון וכמובן בתכונות המכניות של החומר עצמו - עד כמה הוא פריך/משיך (כ"כ שחומר חזק יותר הוא פריך יותר. חומר חלש יותר פירושו משיך יותר).
עד כמה שאני יודעת לנוזל אין ממש מבנה מסודר, הרי המולוקולות די חופשיות לנוע כאוות נפשן.

מקווה שעזרתי,

ישנם מספר סוגי חזרה אבל בגבישים יש רק סוג אחד
תחשיבי על זה לא יכול להיות שמבנה יהיה שיקוף ראי של מבנה צמוד לו
ובודאי לא שיקוף דרך נקודה .

לגבי הברזל אמרת דברים נכונים .

לגבי מולכים למחצה נכון לא מדויק כל מטלאיד שעבר אילוח יכול להיות מתכת למחצה.

שמח תמיד לעזור צדוק דנגורי
אורח

הודעהעל ידי אורח » ב' יולי 25, 2005 8:34 pm

לי שהוא מקרה עבוד
אורח

הודעהעל ידי ברוך » ג' יולי 26, 2005 8:04 pm

ידידיי המלומדים והחכמים
אני פונה אליכם בבקשה אישית ולבבית.
אנא מכם,ידידיי היקרים, השלימו זה עם זה(צדוק ושחר)וזה עם זו(צדוק ועדי).

כולכם כל כך חכמים ונבונים, אני מצפה מחבורה של חכמים כמותכם לעשות את הנבון ביותר ובמקום להקניט ולגנות-להשלים ולעזור האחד לשני.

חשבו על זה-מה תועלתה של הקנטה? מה תועלתה של הודעת גנאי?
במה יוצא פלוני מורווח אם הקניט את רעהו? היפכא מסתברא, אם פלוני יאהב את רעהו ויעזור לרעהו,או אז יצא מורווח וישמח בלבו.

חשבו על דבריי
שלכם,אדם ברוך :P
(ADAM)ברוך
" לא כשלת כל עוד לא חדלת לנסות "
סמל אישי של המשתמש
ברוך
משתמש ותיק
משתמש ותיק

Re: למנדלביצ'ית הבינונית

הודעהעל ידי צדוק דנגורי » ש' יולי 30, 2005 3:12 pm

עם הצנזורה הכללית נמחק גם תיקון הטעות למשפט
לגבי מולכים למחצה נכון לא מדויק כל מטלאיד שעבר אילוח יכול להיות מתכת למחצה

וצריך להיות כמובן
כל מטלאיד שעבר אילוח יכול להיות מוליך למחצה

שמח תמיד לעזור
צדוק דנגורי

אנונימי כתב:
אנונימי כתב:לשאלתו של מר אברמוביץ.

מקווה שעזרתי,

ישנם מספר סוגי חזרה אבל בגבישים יש רק סוג אחד
תחשיבי על זה לא יכול להיות שמבנה יהיה שיקוף ראי של מבנה צמוד לו
ובודאי לא שיקוף דרך נקודה .

לגבי הברזל אמרת דברים נכונים .

לגבי מולכים למחצה נכון לא מדויק כל מטלאיד שעבר אילוח יכול להיות מתכת למחצה.

שמח תמיד לעזור צדוק דנגורי
צדוק דנגורי

הבא

חזור אל פורום הרובוטיקה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: xalmek ו 12 אורחים