עמית פריגוז'ין כתב:שלום חיים,
קודם כול ברוך הבא!
בגדול תחום הרובוטיקה מורכב משלושה תתי תחומים מרכזיים: מכניקה, אלקטרוניקה ותכנות.
השאלה של איזה תחום יותר דומיננטי היא תלוית פרויקט.
אני למשל עובד היום על רובוט צולל שמנקה ספינות-ובהתאם התחומים הדומיננטים הם תחום המכניקה (למשל הנעה תת-ימית) ותחום התכנות (ניווט תת-מימי על דפנות סירות).
אבל יש אינסוף פרויקטים אחרים ששם דווקא האלקטרוניקה תהיה משמעותית יותר.
במקרה שלך אתה רוצה לבנות רובוט שמרים כוסות ומנקה אותם. קודם כול תפרק את הנושא לבעיות ותגדיר את כול בעיה לעומק.
אולי זה נראה שכבר עכשיו זה מוגדר אבל זה לא. איזה כוסות את רוצה להרים? ספלים? כוסות בירה? כוסות שוטים של ערק? יש מגוון גדול מאוד של כוסות שנראות מאוד שונה אחת מהשנייה.
אך אתה מתכננן להרים את הכוס? בוואקום? עם ידית אחיזה?
בקיצור יש כאן המון שאלות שאני בטוח שלא חשבת עליהם עדיין. מה שאני ממליץ לך זה לפרק את הפרויקט הזה לשניים. קודם כול תעבוד על רובוט שיודע להרים כוסות רק.
מבטיח לך שמדובר באתגר לא קל בכלל.
אני הייתי מתחיל עם הגדרה מדויקת של הבעיה, מה בדיוק אתה רוצה שהרובוט יעשה-אתה רוצה שירים את הכוס שמונחת במיקום מדויק או שהרובוט ימצא כוסות בסביבה שלו?
לאחר מכן הייתי מכין קונספט של אך הרובוט יעשה את זה-ברמת השרטוטים. ולאחר מכן מתחיל דווקא מהפן המכני של הפרויקט. מכין את הזרוע שאתה רוצה שתרים או כול שיטה אחרת.
לאחר שתהיה לך זרוע מוכנה תוכל לחבר אליה את האלקטרוניקה, ולבסוף תוכל גם לתכנת אותה.
אם יש לך שאלות נוספות אתה תמיד מוזמן לשאול כאן.
בהצלחה,
עמית פריגוז'ין
עמית פריגוז'ין כתב:שלום,
מהקישור שצירפת לא ברור בדיוק איזה קורסי בחירה קיימים אך זה נראה שבגלל שמדובר על מוסד לימודי קטן גם מגוון הקורסים הוא קטן ולכן לא בטוח אם תמצא שם במסגרת לימודי מדמ"ח קורסים שעוסקים ברובוטיקה. אני יודע למשל שלאוניברסיטת בן-גוריון יש קורסים שעוסקים בראייה ממוחשבת, ובטכניון יש מגמת רובוטיקה שלמה במדמ"ח שכוללת קורסים בראייה ממוחשבת ובינה מלאכותית למשל.
אני בטוח שגם בת"א יש תת גמגמה כזאת למרות ששם לא בדקתי. אם אתה מעוניין ללמוד מדמ"ח עם דגש על רובוטיקה הייתי שוקל ללמוד במוסד גדול יותר ששם יש מגוון קורסים גדול יותר שיתאימו לך יותר.
בקשר לשאלות:
קשה לכמת כמה תכנות הוא שולי או חשוב. כמובן שבשביל שהמוצר יעבוד בסוף הכול חשוב. גם הבורג הקטן שבקצה של הזרוע. בסופו של דבר מספיק שדבר אחד קטן לא יעבוד וכול המערכת כגוף לא תעבוד.
שוב זה גם תלוי בהגדרת הפרויקט. אם אתה רוצה שהזרוע תרים כוס שנמצאת בנקודה מסוימת מאוד, ותמיד כול הכוסות נראות אותו דבר בדיוק, אז הרובוט יכול להיות יותר "טיפש" ופשוט לקוות שהכוס נמצאת שם בלי לאמת את המידע. לעומת זאת אם יש לך ערמת ספלים מפוזרים, סביר להניח שתצטרך להשתמש במצלמה למשל על מנת למצוא את הכוסות ואז התכנות הופך להרבה יותר מורכב.
לגבי פרויקטים: יש מגוון גדול מאוד של ספרים (חלקם אפילו מסתובבים באינטרנט) כמו זה למשל: http://www.amazon.com/Make-Arduino-Controlled-Robot-Projects/dp/1449344372/ref=sr_1_21?s=books&ie=UTF8&qid=1393311417&sr=1-21&keywords=robot שמכילים הרבה פרויקטים בתוכם.
הייתי ממליץ לך פשוט להתחיל לבנות פרויקטים פשוטים בהתחלה ומשם כבר תוכל ללמוד תוך כדי עשייה.
ולגבי הארדינו שמתקשר גם לספר שנתתי בקישור למעלה- ארדינו זה לוח קטן שבלב שלו יושב מיקרומעבד, שניתן לתכנת בקלות דרך המחשב.
אל הלוח אתה יכול לחבר למשל חיישנים ומנועים, ובעזרת הקוד שאתה מתכנת להגדיר בדיוק מה שאתה רוצה שיקרה כתלות בחיישנים למשל.
ארדינו זה בעצם המוח של הרובוט שלך. הוא מה ששולט בכול דבר. הוא מקבל את המידע מהסביבה ומפעיל את הרובוט.
חיפוש מהיר של "arduino project" בגוגל ייתן לך יותר דוגמאות לפרויקטים משאי פעם תוכל לראות.
את הארדינו ניתן לקנות דרך היצרן המקורי וניתן למצוא גם אינסוף לוחות תואמים שמתנהגים בדיוק אותו דבר אך עולים פחות בeba.y.
בגלל שאתה צעיר בתחום לא הייתי קופץ ישר לנסות לבנות רובוט שמרים כוסות.
תתחיל מפרויקטים פשוטים למשל רובוט שעוקב אחרי קו לבן. שימושי במיוחד? כנראה שלא. ילמד אותך הרבה? כנראה שכן.
חיפוש בגוגל ייתן לך עשרות אם לא מאות מדריכים של אך בונים כזה רובוט.
בהצלחה,
עמית פריגוז'ין
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 8 אורחים