על ידי גיא יונה » ו' ספטמבר 05, 2003 6:26 pm
שלום רב,
אישית, אני חושב שאין כל טעם להשתמש בחיישן תאוצה וג'יירו בו זמנית ביישום כזה, בייחוד לא בשלבים הראשונים (הסבר יבוא תיכף) הג'יירוסקופ הוא בסה"כ מד מהירות זוויתית, וניתן להשתמש בו על מנת לייצב את הרובוט, אם כי הוא בהחלט מושפע מתופעת סחיפה (כמו ששחר אמר) - כלומר עלולה להצטבר טעות "נגררת" במהלך הזמן, שביישום שכזה היא עלולה לעבור את הזוית הקריטית מהר מאוד. מד תאוצה יכול להיות טוב יותר במקרה זה, כי הוא חסין לבעיות סחיפה, אך דרושה במקרה הזה בקרה יותר מתוחכמת, מאחר ואתה רוצה שהרובוט גם יפעיל תאוצה בעצמו. יש להפעיל כל מיני קיזוזים עם תנועת הרובוט עצמו, ואין זה דבר פשוט. לשם כך ניתן להשתמש בג'יירוסקופ, המאפשר לך לקבל מידע נוסף עבור בקרת הרובוט בזמן התנועה. אין טעם לקנות את הג'יירוסקופ לפני שאתה מסוגל לבנות רובוט העומד על שני גלגלים בכוחות עצמו. כמובן צריך להתחשב גם בשיקולי הדיוק המקסימלי שניתן להפיק מכל חיישן (וצריך דיוק גבוה לאיזון מסוג זה) ובשיקולי עלות. חיישנים מדוייקים עלולים לעלות הרבה מאוד כסף - הרבה מעבר לתקציב שלך (אני מניח שאתה אדם פרטי).
עצה לסיום - אם זהו הרובוט הראשון שאתה בונה, ובמיוחד אם אין לך נסיון בבקרה (כן אני מתכוון לתורת הבקרה... יש לממש לפחות בקר PI למטרה זו - אם לא בקרים מתוחכמים יותר), אני ממליץ לך בחום להתחיל בפרוייקט אחר. זהו פרוייקט מסובך מאוד, וטומן בחובו הרבה תיסכול. ישנם כ"כ הרבה גורמים שעלולים לחבל בהצלחתך אפילו להעמיד את הרובוט, ובודאי שלא לגרום לו לנוע (רק חשוב על שיעורי דיוק החיישנים, המרות ה-A\D, בקרת המנועים המדוייקת, בחירת קבועי הבקרה...).
אם אתה תלמיד תיכון חסר נסיון קודם, ובונה רובוט זה במסגרת פרוייקט (אתר זה במקורו נוצר עבור תלמידי תיכון), סיכוייך בהצלחת הפרוייקט הם לדעתי אפסיים, ולעליך לבחור בפרוייקט אחר.
צר לי על השפה הבוטה, אך אני מרגיש שבחובתי להזהיר אותך מפני פרוייקטים קשים מידי - יהיה לי צר מאוד לשמוע אם תוציא מאמץ, זמן וכספים רבים על פרוייקט שהוא בבירור מעבר ליכולתך (גם הכספית, אלא אם כן...).
נשמח מאוד לשמוע באתר על החלטתך ועל התקדמותך בפרוייקט זה או בפרוייקטים אחרים, אנא עדכן אותנו!
בברכה,
גיא יונה
עורך האתר