ibm123 שלום,
בעבר הייתי שותף לבניית רובוט שהתמודד עם בעיית ההחלקה בצורה הבאה :
אם כוח תאוצת הגלגל גדול מכוח החיכוך על הגלגל אז תיווצר החלקה.
אם גלגל שלא מופעל אליו תאוצה סיבובית מסתובב פחות מגלגל שמופעל אליו תאוצה סיבובית באותו הרכב כאשר הגלגלים הם זהים ושניהם נוגעים בקרקע אז יש החלקה כלומר הגלגלים מסתובבים אבל הרכב לא מתקדם ומאבד מהירות קווית ולכן צריך להוריד את התאוצה הסיבובית של הגלגלים.
בשביל לגלות אם יש החלקה נשים אינקודר בגלגל שמחובר למנוע ואינקודר בגלגל שלא מחובר למנוע
נחסר בין התוצאות שהתקבלו מהאינקודר שמחובר למנוע אחרי למשל סיבוב שלם והאינקודר שלא מחובר למנוע אחרי למשל סיבוב שלם אם התוצאה גדולה מסף מסוים אז יש החלקה וצריך להוריד את התאוצה.
בקשר לעכבר מחשב רגיל – לפני הרבה שנים למדתי אצל ד"ר אליהו מצי קורס בנושא חיישנים ומפעילים, הוא אחד מהמרצים הטובים ביותר שהיו לי
אני זוכר שכל שיעור הוא היה מביא לכיתה כל מיני סוגים שונים של חיישנים ומפעילים
פעם אחת הוא הביא עכבר מחשב רגיל מפורק והראה לנו איך הוא עובד
אני מצרף תמונת אנימציה שמסבירה את עקרון הפעולה של עכבר מחשב רגיל
הגולה של עכבר המחשב מסתובבת, ציר אחד שבצד אחד נוגע בגולה ובצד השני מחובר לאינקודר משמש עבור זיהוי סיבוב הגולה רק של הציר המאונך (ציר Y) והציר השני שבצד אחד שלו נוגע בגולה ובצד השני שלו מחובר לאינקודר ונמצא ב 90 מעלות לציר המאונך משמש לזיהוי סיבוב הגולה בציר המאוזן (ציר X).
האינקודרים עוזרים לקבל אות חשמלי שמייצג את התזוזה (מיקום ומהירות) של הגולה בציר X ובציר Y.
העכבר האופטי מונע החלקות ולכן אין צורך להשתמש במשטח מיוחד להגברת החיכוך
העכבר האופטי בנוי מחיישן שמבוסס על פוטו דיודות ומאפשר ראיה ממוחשבת בסיסית, לד או לייזר (ללייזר יש רגישות ורזולוציה גבוהה יותר מאשר הלד) ועיבוד האות המתקבל מהחיישן בעזרתם מזהים את ההתקדמות שנעשתה ביחס לתמונה האחרונה והמידע הזה נשלח למחשב
פרמטרים שכדאי לבדוק לפני קניית עכבר אופטי
1.תדר הדגימה של התמונות (למשל 6000 תמונות בשנייה נחשב לעכבר אופטי לטוב)
2.הרזולוציה של החיישן ככל שהיא גבוהה יותר כלומר יותר פיקסלים לס"מ כך הרגישות שלו גבוהה יותר
כלומר ירגיש גם לתזוזות קטנות (למשל 500 פיקסלים לסנטימטר נחשב לעכבר אופטי טוב)
3. גודל התמונה ככל שהתמונות יותר גדולות כך העכבר מדויק יותר (למשל 30X30 פיקסלים נחשב לעכבר אופטי לטוב)
4. המהירות המקסימאלית שהעכבר יכול לעבוד בה (למשל 1 מטר לשנייה נחשב לעכבר אופטי טוב)
5. צורת החיבור של העכבר USB או PS/2 שנמצא בדרך כלל בעכברים הישנים יותר
ארי גרינשפון