שאלה על מסנן bandpass

הפורום הראשי, אתר הרובוטיקה הישראלי

המנהלים: אסף פוניס, גיא יונה

שאלה על מסנן bandpass

הודעהעל ידי avishai10 » א' ספטמבר 23, 2012 2:00 pm

שלום
אני רוצה לבנות מסנן שמתחבר למקלט של שלט רחוק (רדיו) , ומעביר רק את התדר שנשלח ע"י המשדר (האות המאפנן- נגיד 1khz).
1. נכון שבמוצא המסנן יש גל עם תדירות, אז איך הופכים את זה למתח DC (אני רוצה לשלוט על מנוע), עם גשר דיודות?
2. ואם נגיד נשלח תדר אחר, אז המסנן מסנן אותו, אבל בכל זאת יהיה גל עם אמפליטודה נמוכה (ואז המנוע יזוז קצת), אז איך אפשר לבטל אותו לגמרי?
3.ועם איזה רכיב אפשר להגביר את המתח (אני יודע שמגבר, אבל איזה רכיב ספציפי יש לזה)?

תודה
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי avishai10 » ש' ספטמבר 29, 2012 10:02 pm

מישהו יכול לעזור?
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

Re: שאלה על מסנן bandpass

הודעהעל ידי גיא יונה » ג' אוקטובר 09, 2012 2:56 pm

שלום אבישי,

לא כ"כ ברור איזו מערכת תקשורת אתה מנסה לבנות. האם זו מערכת תקשורת אנאלוגית AM? האם קראת כיצד בונים משדר/מקלט כזה? היכן? (כדאי לצרף קישור).
כדי לעזור לך בשאלות הטובות ששאלת צריך הרבה יותר פרטים. אנא נסה לתאר את המערכת שלך, איזו תקשורת אתה מנסה לממש וכו'. כמה שיותר פרטים יסייעו לחברים פה לעזור לך.

לשאלותיך: 1. גשר דיודות אינו חיוני בתקשורת אם עוצמת המשדר גבוהה מספיק - אתה לא צריך את האנרגיה שבשני צידי הגל, ולכן מספיק דיודה (מהירה) וקבל כמעגל פשוט. אם אתה רוצה לקרוא עוד חפש חומר על Envelope detector.
2. נכון. בגלל זה אל תשלח תדר אחר קרוב לתדר שאתה מעוניין לשלוח. השאלה לא לגמרי ברורה.
3. בעקרון, אם אתה רוצה להפעיל מנוע באמצעות הגל המגיע מהתקשורת, מגבר פשוט לא יספיק. אתה צריך להשתמש במגבר אופרטיבי המחובר למעגל המייצר אות PWM, ואת האות הזה לחבר כראוי לגשר H.

בברכה,
גיא יונה
עורך האתר
גיא יונה
מנהל אתר
מנהל אתר

הודעהעל ידי avishai10 » ג' אוקטובר 09, 2012 5:41 pm

שלום
למעשה אני רוצה לבנות שלט רחוק המבוסס של תדרי רדיו, בכדי לשלוט על מכונית על שלט. בשלט יהיו 2 ערוצים לשליטה על 2 מנועי DC (סיבוב בשתי כיוונים). פה זה המשדר: http://gsrweb.net/?p=235, ופה זה המקלט http://gsrweb.net/?p=257.
בכניסה למשדר מחוברים 4 מתנדים (רכיבי 555), כל מתנד יוציא אות בתדר שונה למשל: 1khz,2kh,3khz,4khz . כל אות זה פקודה. ליציאת המקלט תחוברנה ארבעה מסננים חד פס שיעבירו רק את התדר הספציפי לפקודה ויסננו את כל השאר. כאשר יתקבל אות יהיה מתח באחד ממוצאי המסננים ותופעל הפקודה הנדרשת. האם אפשר לבנות כזה שלט?
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי גיא יונה » ג' אוקטובר 09, 2012 6:47 pm

שלום אבישי,

כעת אני מבין מה אתה רוצה לעשות, ואולי גם מהיכן נובעות השאלות שלך.
חשוב מאוד להבין שלא ניתן להפעיל מנועים (שום מנוע) עם האותות הנובעים ישירות מהתקשורת. הם חייבים להיות מפוענחים על מעגל כלשהו (לא המקלט, אלא מעגל המפענח את המידע המופק מהמקלט), שבתורו ייתן פקודות למעגל PWM ולגשר H שיפעילו את המנועים.
ישנם כמה אופנים לתכנן מעגל כזה לפענוח האותות. מסנני Band-Pass אינם אופציה רעה ואולי הפשוטה ביותר (אבל מאוד לא חסכונית ברכיבים). במוצא של כל מסנן אתה צריך לשים משוון (comparator) כדי לוודא שהאות עובר מתח סף מסויים (תשובה לשאלה 2). משוון כזה ניתן לקנות כרכיב בודד, או להרכיב באמצעות מגבר אופרטיבי.
כעת נשארת הבעיה כיצד "להפוך" את האותות המחזוריים לקבועים. דרך אחת (איני יודע אם היא הטובה ביותר) היא להשתמש ב-4 פליפ-פלופים מסוג SR (או JK), כאשר מוצא כל מסנן מחובר ל-S של אחד הפליפ-פלופים ול-R של שלושת האחרים. כך, בכל פעם שאחד האותות מתחיל לעבוד, הוא מפעיל את הפליפ-פלופ "שלו" ומכבה את כל האחרים.
דרך אחרת, אולי פשוטה יותר, היא להשתמש ברכיב ממיר תדר-מתח ובמשוונים, ואז אין צורך במסנני ה-Band-Pass ובפליפ-פלופים.

בברכה,
גיא יונה
עורך האתר
גיא יונה
מנהל אתר
מנהל אתר

הודעהעל ידי avishai10 » ד' אוקטובר 10, 2012 9:25 pm

שלום
נראה לי מצאתי דרך יותר פשוטה לבנות שלט כזה:
http://winavr.scienceprog.com/example-a ... llers.html

אבל איך אני אדע איך לתכנת את הבקרים לפי הדרישות?
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי danielbd » ד' אוקטובר 10, 2012 9:54 pm

אם הבנתי נכון יותר פשוט לקנות ממסר 4 ערוצים הפועל על שלט רחוק..
אין טעם להתחיל לבנות ולהסתבך עם זה אם יש לך אחד מוכן.
danielbd
משתמש חדש
משתמש חדש

הודעהעל ידי גיא יונה » ה' אוקטובר 11, 2012 12:27 am

שלום אבישי,

הרכיבים שמצאת פשוט מחליפים את הערוץ, כלומר את המשדר והמקלט מ-gsrweb שציינת בהתחלה. כמובן שקל יותר להשתמש ברכיבים האלו במקום לבנות מעגלי FM מסובכים כפי שהתכוננת לעשות. החסרון העיקרי שאני רואה הוא טווח שידור קטן יותר (כנראה) לרכיבים המוכנים. שאלת לגבי התכנות - אין כאן תוכנה, אלו הם רכיבי משדר ומקלט בלבד. כדי להוסיף תוכנה עליך להשתמש גם במיקרו-בקר.
מלבד הערוץ שהחלפת, כל שאר המערכת נשארת זהה - ולכן אין כל שינוי מבחינת השאלות ששאלת בפורום.

בברכה,
גיא יונה
גיא יונה
מנהל אתר
מנהל אתר

הודעהעל ידי אמנון » ה' אוקטובר 11, 2012 7:44 am

avishai10 כתב:שלום
נראה לי מצאתי דרך יותר פשוטה לבנות שלט כזה:
http://winavr.scienceprog.com/example-a ... llers.html

אבל איך אני אדע איך לתכנת את הבקרים לפי הדרישות?

אבישי שלום
המפענח שגיא מדבר עליו יכול להיות גם מיקרו מעבד.
איך תידע איך לתכנת אותו ?

תיסתכל בשירשרו הדביק של מחסן הכלים , שם יש את ההתחלה.
כמו כן הרשת מלאה בהסברים על איך לתכנת מיקרו בקרים.

אם אתה לא רוצה להיסתבך אתה יכול להזמין משדר מקלט של מיספר ערוצים די בזול מ EBAY.

אמנון :shock:
אמנון
רובוטריק
רובוטריק

הודעהעל ידי avishai10 » ה' אוקטובר 11, 2012 5:41 pm

איך קוראים לזה באיביי?
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי danielbd » ה' אוקטובר 11, 2012 6:03 pm

אני מקווה מאוד שהבנתי מה שאתה מחפש אם לא אז אני מתנצל
http://www.ebay.com/itm/RF-Wireless-Rel ... 4ab7738b6b
ספציפית במוצר הזה יש לי בו שימוש אם אתה צריך עזרה בהתקנה או בחיבור למוצר אשמח לעזור
דניאל.
danielbd
משתמש חדש
משתמש חדש

הודעהעל ידי avishai10 » ו' אוקטובר 12, 2012 9:49 am

איך אני יכול לדעת אם אני יכול לחבר רכיב מסוים (נגיד מנוע DC קטן) לממסר מבחינת המתחים והזרמים ?
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי גיא יונה » ו' אוקטובר 12, 2012 10:12 am

לא צריכה להיות כל בעיה עם המתחים שאתה משתמש בהם. לגבי הזרמים, יש לבדוק את דף הנתונים של הממסר, או של המוצר שאתה רוכש (לפי ההקשר), למול הזרם המקסימלי של המנוע. ככל הנראה לא תהיה בעיה גם בתחום זה, במיוחד אם אתה משתמש במנוע קטן.
שים לב שכאשר אתה משתמש בממסר, אתה לא יכול לספק גל ריבועי (או להשתמש ב-PWM), אלא רק לקבוע אם המנוע פועל או לא.

בברכה,
גיא יונה
גיא יונה
מנהל אתר
מנהל אתר

הודעהעל ידי avishai10 » ה' אוקטובר 18, 2012 8:33 pm

שלום
לא הבנתי למה בעצם צריך ממסר? בשלטים של מכוניות על שלט לא ראיתי את זה.
avishai10
חבר פורום
חבר פורום

הודעהעל ידי גיא יונה » ו' אוקטובר 19, 2012 10:41 am

במידה ואתה מעוניין להפעיל את המנוע במהירות משתנה, לא צריך ממסר - זו הייתה מעין הערת אזהרה "אל תשתמש בממסר, כי אז....". במקום הממסר יש להשתמש ברכיב מצב-מוצק, למשל MOSFET.
בכל מקרה, מקומו של הממסר (התיאורטי, או הטרנזיסטור שיבוא במקומו) הוא במכונית, ולא בשלט.

בברכה,
גיא
גיא יונה
מנהל אתר
מנהל אתר

הבא

חזור אל פורום הרובוטיקה

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 16 אורחים